הפרעות שינה אצל ילדים ונוער – איך מזהים ומה עושים עם זה?

הפרעות שינה ילדים

מהרגע המופלא שבו הם נולדו, אנחנו דואגים שישנו טוב. אנחנו מורידים את הווליום בבית, ומשנים את כל ההרגלים, העיקר שהפעוט החדש יוכל להירגע ולישון טוב. אבל, בעיות שינה הן תופעה מוכרת וטבעית בכל הגילאים, גם אצל ילדים.

במרבית המקרים המקור הוא רגשי, מצוקה זמנית שעולה מההתמודדויות הטבעיות של החיים כמו שינויים בהרגלים, קושי בפרידה מההורים וכדומה. במקרים נדירים יותר הפרעות השינה אצל ילדים מעידות על בעיה פיזית, קוגנטיבית או בעיה רגשית שהעמיקה.

קשיי שינה מתמשכים אצל ילדים ונוער עלולים להוביל לבעיות התפתחותיות ורגשיות. הם משפיעים באופן ישיר על כל בני הבית, ובעיקר על ההורים, שגם לאחר לילה סהרורי צריכים להמשיך לתפקד בבית ובעבודה. קיים הבדל בין בעיות שינה טבעיות בהן ניתן לטפל באופן עצמאי, להפרעות שינה מתמשכות שעלולות להתפתח לבעיה כרונית ודורשות אבחון וטיפול מקצועי.

הדרך הטובה ביותר לעזור לילד להתגבר על הבעיה היא הכרות מעמיקה יותר עם הנושא, אז בואו נתעורר על זה ונכיר את הפרטים:

למה כל כך חשוב שהילדים ישנו טוב?

שינה היא מנגנון חשוב לבריאות הגוף והנפש, היא צורך בסיסי שלנו. אצל תינוקות וילדים זמן השינה הוא זמן מואץ של תהליכי התפתחות. תינוקות עד גיל 3 חודשים זקוקים למינימום 14 שעות שינה, ילדים בגיל 3-5 זקוקים למינימום של 11 שעות שינה, מתבגרים זקוקים למינימום של 8 שעות שינה, ובוגרים זקוקים למינימום של 7 שעות שינה. איכות השינה חשובה להתפתחות ולתפקוד תקינים בכל התחומים: הרגשי ההתנהגותי, הקוגניטיבי והבריאותי, אצל ילדים וגם אצל מבוגרים.

סימנים לבעיות שינה אצל ילדים ונוער

בין אם זו בעיה זמנית או הפרעה כרונית, הסימנים דומים:

הילד יכול לחוות קשיי הירדמות, שינה רדודה, נדודי שינה, סיוטים בלילה והליכה מתוך שינה, ואצל 1-5% מהילדים יופיע גם דום נשימה. במהלך היום תפגשו: שינויים במצב הרוח, מצב רוח ירוד, חוסר מוטיבציה, עייפות בשעות לא סבירות, עצבנות, חוסר סבלנות ותסכול, קושי בזיכרון, ירידה ביכולת הקשב והריכוז, מערכת חיסונית חלשה, ובאופן כללי תפקוד לא ילדותי או נערי בריא. על הסיבות הנפוצות להתפתחות בעיות שינה אצל ילדים ונוער תוכלו לקרוא בהמשך המאמר.

איך מתמודדים עם קשיי שינה אצל ילדים?

הקושי של הילד משפיע על כל המשפחה, וההתמודדות עם ההשפעה של בעיות השינה עלולה להימשך זמן רב ולהיות מתישה ומתסכלת עבור כולם. מרגע שהבחנתם בתפקוד לקוי אצל הילד וסימנים המעידים על בעיית שינה, כדאי להתייחס לבעיה בתשומת לב. יש דברים שרק אתם כהורים יכולים לדעת. אם לאחרונה חל שינוי משמעותי באורח החיים של הילד, כמו הפסקת האכלה בלילה או לידת אח קטן, או אם הילד חווה משבר מסיבה כלשהי, בבית או מחוצה לו, יש לכם סיבה טובה לחשוד שזה מקור הבעיה, ולהבין שהוא זקוק לתמיכה שלכם עכשיו.
עם מתבגרים החווים בעיות שינה כתוצאה מהתנהלות ‘התבגרותית’ של שעות שינה לא מסודרות וקשיים האופייניים לתקופה, כדאי לשתף פעולה, לכבד את הבעיה והקושי, ולפעול כדי ליצור סביבת שינה בריאה והרגלי שינה חדשים. 

אם אין סיבה מובנת או נראית לעין לבעיות השינה, כדאי לבצע מעקב, ואם המצב מתמשך כדאי לגשת לאבחון אצל רופא, פסיכולוג או מומחה שינה. כשמבינים את מקור הבעיה, הכל נראה אחרת, והדרך לטיפול מתבהרת.

לילד יש בעיות שינה? הגישה הנכונה חשובה

בין אם מדובר בבעיה זמנית או בעיה מתמשכת אחד הדברים החשובים ביותר, הוא להירגע ולהרגיע! יש הרבה קושי ותסכול, אצל הילד וגם אצלכם. חשוב לא להיסחף לדרמה, אלא להיפך, להכניס אווירה טובה ולשדר גישה של ‘בעיות זה טבעי אצל כולם, גם נדודי שינה אצל ילדים, ואנחנו נעשה הכל כדי למצוא פתרון’.

טיפול טבעי בהפרעות שינה אצל ילדים ונוער – סודות מהבית של מיכל שמגדלת 7 ילדים (טפו טפו טפו)

אם הילד סובל מקשיים חוזרים בשינה, לפעמים פעולות פשוטות של תשומת לב, טיפול טבעי ומגע יכולות לשנות את המצב, לעזור לפתח הרגלי שינה בריאים, ואפילו למנוע התפתחות של מצבים כרוניים. הנה כל מה שעובד נפלא אצלי בבית:

1. שמן פסיפלורה טהור

לילדים ותינוקות הכי מתאים לתת שמן זרעי פסיפלורה. זהו שמן בעל טעם נייטרלי ולילדים אין בעיה לקחת אותו, מטפטפים מנה של 20 טיפות ישירות לפה פעמיים או שלוש פעמים לפני השינה. השמן מעניק תחושת רוגע ונינוחות בגוף. האינדיאנים ביערות הגשם של ברזיל נהגו להשתמש בעלי וזרעי הפסיפלורה כמשככי כאבים, ולהרגעת הילדים. הוא עוזר בנדודי שינה ומאפשר שינה רגועה.

אם הילד הולך לישון בשמונה, כדאי לתת לו את המנה הראשונה באזור השעה 17:00-18:00, את המנה השנייה ב – 19:00, ואת הפעם השלישית כחצי שעה לפני השינה. הילדים שלי קוראים לו שמן קסם או שמן לילה טוב. 🌙✨

2. ולריאן

ולריאן נוזלי מתאים לילדים מגיל 10 ומעלה. השימוש דומה, 20 טיפות בין פעמיים לשלוש פעמים לפני השינה, תלוי במידת הרגישות של הילד, את הפעם האחרונה, לוקחים כחצי שעה לפני השינה. מטפטפים את הולריאן מתחת ללשון, שם יש הכי הרבה נימי דם ולכן איכות הספיגה היא הטובה ביותר.

הולריאן מסייע במצבים רבים:

  • הרגעה
  • הפחתת חרדות
  • חוסר שקט
  • דיכאון
  • הפרעות קשב וריכוז
  • נדודי שינה או שינה רדודה
ועוד ועוד...

    מחקרים הוכיחו כי ולריאן משפר את איכות השינה ומסייע לאנשים להירדם בקלות, הוא פופולרי כתחליף טבעי לתרופות מרשם לבעיות שינה, ונחשב לבטוח ועדין. לבוגרים ומבוגרים ניתן להשיג ולריאן גם בכמוסות.

    3. שמן אתרי לבנדר

    עוזר מאוד לילדים להירגע, להירדם ולישון. ישנן כמה דרכים מצויינות לשימוש בלבנדר עבור המטרה הזו: אפשר לטפטף אותו על דש הבגד, על הכרית או על השמיכה (מכיוון שהוא שמן אתרי, הוא לא מכתים), אפשר לשים במבער, בדיפיוזר או לטפטף טיפה באמבטיה, זה גם מרגיע וגם עוזר לשינה. בנוסף, אפשר לעשות לילד עיסוי. לוקחים שמן בסיס כמו שמן שקדים, שמן זרעי ענבים או אפילו שמן זית, מוסיפים כמה טיפות שמן לבנדר ועושים עיסוי בכפות הרגלים, בחזה או בגב, זה יכול מאוד להרגיע ולעזור.

    מה הסיבות לבעיות שינה אצל הילדים?

    הסיבות לבעיות שינה אצל ילדים בגילאים השונים קשורות לשלושה גורמים מרכזיים:

    1. הרגלי שינה

    אם הילד חווה בעיות הירדמות בתור פעוט, קרוב לוודאי שעשיתם הכל כדי לעזור לו להירדם. בהרבה מקרים זה אומר שהרגלתם אותו להירדם בתנאים מסוימים, כמו נענוע קבוע. הרגלי שינה לא משתנים באופן אוטומטי אצל ילדים ואם עדיין לא לימדתם אותם הרגלים אחרים, הם עלולים לחוות בעיות שינה. אצל מתבגרים שעות השינה הלא מסודרות והרצון ללכת לישון מאוחר, עלולים לשבש את מנגנון השינה וליצור בעיות שינה.

    2. בעיה פיזית

    בעיות בנשימה, אלרגיות ומחלות שונות יכולות לגרום לבעיות שינה.

    3. הפרעות רגשיות

    הילדים שלנו לא תמיד יכולים או יודעים להבין ולבטא את המצוקה שלהם ואם הסיבה לא מזוהה ומטופלת, עלולות להתפתח בעיות רגשיות. החוויות הגורמות להתפתחות בעיות רגשיות הן אינספור, והמוכרות ביניהן הן: תחושת הזנחה (שיכולה להיגרם גם מלידת אח קטן), חרדת נטישה וטראומה. בגיל ההתבגרות מלא ההורמונים והלחץ החברתי, הקושי הרגשי מתקשר יותר לרצון להשתייך, דימוי עצמי נמוך וחוסר ביטחון. כשילד (בכל גיל) סובל ממצוקה רגשית, אחת התופעות הידועות היא בעיות שינה.

    איך הפרעות שינה משפיעות על הגוף והנפש?

    אנחנו כבר יודעים לדקלם את הביטוי ‘גוף-נפש’ בהקשרים רבים, אבל מה זה בעצם אומר? הרגשות והמחשבות שלנו משפיעות על הגוף ועל המצב הבריאותי שלנו וההיפך, המצב הבריאותי שלנו ותחזוקת הגוף משפיעים על הרגשות והמחשבות שלנו.

    אחת משיטות העינויים העתיקות, היא לא לאפשר לאדם להירדם, כי כאשר השינה לא מספקת מבחינת הזמן או האיכות, אנחנו נחלשים, ובעיות בריאותיות, רגשיות ומנטליות עלולות להתפתח.

    שתהיה שינה טובה ומתוקה

    אם מישהו מבני המשפחה סובל מהפרעות שינה, טיפול טבעי יכול לעזור לכם לשנות את המצב עוד לפני שהתחלתם לחקור את מקור הבעיה. המוצרים שאנו מציעים לא רק ירגיעו וישפרו את ההרגשה הכללית של מי שסובל מהקושי, אלא יעזרו לכם גם להכניס אווירה רגועה וטובה לבית. בנוסף השימוש במוצרים שלנו, מעודד מגע פיזי, חיבוק, בניית קירבה ויכולת של הילדים להשיג רגיעה באופן עצמאי.

    אנו מאחלים לכם הרבה הצלחה בהתמודדות, אם אתם זקוקים לייעוץ לגבי המוצר המתאים עבור ילדיכם, צרו איתנו קשר ונשמח לעזור.

    חלומות פז.

    מקורות והשראה:

    הפרעות שינה אצל ילדים – המדריך לשינה טובה ובריאה

    התפתחות ובעיות שינה בתינוקות ופעוטות

    הפרעות שינה אצל מתבגרים

    הפרעות שינה אצל ילדים ונוער | סוגים, תסמינים, אבחון וטיפול

    הפרעות שינה אצל ילדים: המדריך המלא להורים | חיבורים

    צפית לאחרונה